8 ting der redder din hund fra julen - DKK Esbjerg

Varde Dyrehospital
Gå til indhold

8 ting der redder din hund fra julen

RÅD > Jul og nytår
Hold jul med din hund
- uden dyrlægebesøg

Juletid er overflodens tid. Og det betyder også en hård tid for din hund. AniCura dyrlægerne har følgende liste over ting, som du bør undgå med din hund. Så slipper du for at se dyrlægen i juledagene.....

1. Julemad
Julemiddagen med andesteg og/eller flæskesteg, er et fedtholdigt måltid, og da der sjældent er for lidt mad på bordet, hænder det at vores firbenede venner får en bid. Men man skal være opmærksom på at mad, som er rigt på fedt kan føre til pankreatit, som er en inflammationstilstand i bugspytkirtlen, samt til mave-tarm problemer. Derudover skal hunde også holdes fra løg (som der eksempelvis er i frikadeller), nødder, vindruer, rosiner og chokolade. Pas på at julegæster ikke stikker hunden noget "godt" at spise. Det er ikke sikkert, at de ved, at hunden ikke kan tåle meget af julens mad.

2. Juleplanter
Mange katte tygger gerne på planter, hvis de får chancen. Pas på julestjerne, amaryllis, hyacint, krokus, mistelsten, vedbend og taks som alle er giftige planter. Bliver dit dyr forgiftet, så kontakt straks dyrlægen.

3. Gæster og mærkelige nisser
Jule- og nytårsgæster indebærer ofte, at mange samles til fest. En forsigtig kat eller hund bliver let stresset over, at intet er som det plejer, og huset fyldes af mærkelige "nisser". Sørg for at dyret har et sted at gå hen med ro, fred, lidt mad og drikke.

4. Spænd sikkerhedsselen
Hvis du skal ud at rejse, så sørg for at din bedste ven rejser sikkert i et godt bur. Er det ikke muligt at tranportere din hund eller kat i bur, så sørg for at de er spændt fast med sele. Både for din og for dit dyrs sikkerhed.

5. Levende lys
En logrende hale eller en nysgerrig snude kommer let ind i stearinlysets flamme. Lad ikke din hund og kat være uden opsyn i et rum med tændte lys. Skulle dit dyr brænde sig på ild eller varm væske, så sæt omgående dyret under bruseren og skyl den med lunkent vand i mindst ti minutter og kontakt dyrlægen.

6. Gran
Pas på med de skrøbelige julekugler. Glasskår kan let give skader i små, bløde poter. Sørg for at lyskæder og ledninger er uden for rækkevidde af skarpe tænder og kløer. Katte kan godt lide at kravle i træer, og dette gælder også juletræet i stuen, så vær opmrksom på dette. Hvis træet er nyfældet, kan der komme væske fra juletræsfoden. Dette har dyr ikke godt af at drikke, så shold øje med dette.

7. Chokolade
Lad ikke chokoladen ligge fremme. Kakao indeholder et stof ved navn theobromin, og det er meget giftigt for både hund og kat. Theobromin påvirker mave-tarmsystemet, nerver og hjerte. Mængden af theobromin varierer med kakaoindholdet. Jo mørkere chokolade, jo mere kakao. Symptomer på chokoladeforgiftning er opkast, øget urinering, kramper og i værste tilfælde kan dyret dø. Kontakt altid dyrlægen hvis din hund har spist chokolade!

8. Gavebånd
Lad ikke gavebånd ligge fremme under træet og pak hurtigt gavepapiret væk når gaverne er åbnet. Gavebånd er stift og kan give alvorlige og livstruende skader i tarmen hos både hund og katte.

Tilbage til indhold