Er du til nosework? - DKK Esbjerg

Varde Dyrehospital
Gå til indhold

Er du til nosework?

RÅD
Hvem kan træne nose work?

Nose Work er for alle hunde og alle hundeførere, uanset om du ønsker at deltage i konkurrencer eller ej. Når først hunden har lært at finde f.eks. en af de dufte, der benyttes til nose work, er det kun fantasien, som sætter grænser for, hvor du kan lade din hund søge/arbejde. Hvorfor ikke lade hunden søge i garagen, i stuen, i udhuset, i haven, skoven, eller hvor I end kommer hen? Det er en fantastisk udfordring og stimulering i hverdagen og kan f.eks. også lægges ind som en aktivitet på en almindelig gåtur.

Nose work som hundesport er inspireret af de udfordringer, som specialsøgshunde møder i deres daglige arbejde. Målsætningen med sporten er at give hunde og deres ejere mulighed for, på en rolig og lettilgængelig måde, at få et aktivt samarbejde igennem nose work.

Sporten går ud på, at hunden skal søge efter specifikke dufte i forskellige miljøer, og hver ekvipage konkurrerer imod sig selv. Ved at duften placeres i forskellige højder og miljøer med varierende sværhedsgrad, får hunden mental og fysisk stimulation. Sporten kræver hverken avanceret eller dyr udrustning, men bygger på hundens medfødte instinkt, nemlig at anvende sin lugtesans. Nose work er en sport, som alle hunde og hundeejere kan lære. Nose work er baseret på værdier såsom alsidighed, sikkerhed og hundens mentale og fysiske sundhed.

Mere end 10 år
Nose work har eksisteret i mere end 10 år i USA og Canada, og K9 Nose Work blev grundlagt af tre professionelle specialsøgstrænere i foreningen National Association of Canine Scent Work.

Konkurrencemæssigt søger hunden efter gemte dufte, som dernæst fortæller en dommer, hvor duftene er gemt. Selve træningen er bygget op omkring søgning efter tre specielt udvalgte dufte i fire forskellige miljøer: beholdersøg, indesøg, udesøg og køretøjssøg.

Enkel start
Den grundlæggende færdighed i Nose Work er at lære hunden at finde en duft. Dette skal hunden naturligvis lære, da der ikke umiddelbart er nogen værdi i de anvendte dufte for hunden. Der er forskellige måder både at indlære og forstærke indlæringen af en duft hos hunden.

Hvordan kommer jeg i gang med nose work?
Duftene man arbejder med er æteriske olier, og den første duft er lavendel. Matrialet kan f.eks være selvklæbende filtdutter, afklippede hoveder fra vatpinde, små stykker vandrondel, små stykker bomuldsstof eller lignende. Disse gemmes - i første omgang indendørs på nemme steder - og hunden skal finde dem. Når hunden finder duften og snuser til den, roses og belønnes den. Herefter er det blot fantasien, som sætter grænserne.  

3 dufte - 4 forskellige miljøer
Beholdersøg - kan være i mange forskellige typer beholdere, f.eks. papkasser, plasticbeholdere, kufferter, tasker osv.
Indendørssøg - kan f.eks. være i badeværelser, kontorer, opholdsrum, lagerrum, garager osv.
Udendørssøg - er på et afgrænset udendørsområde
Køretøjssøg - duften er fikseret på et køretøj som f.eks. en bil, trailer, traktor, lastbil osv. Hunden må ikke kravle under køretøjet eller sætte poterne på den

Hvordan kommer jeg i gang?
Har du lyst til at træne nose work med din hund, så bør du melde dig til et hold. DKK Esbjerg tilbyder en række begynderhold, der varer 4 x 1 time og hvor du får den grundlæggende viden til at kunne starte træningen.

Desuden kan du efterfølgende vælge opfølgningskurser, hvor vi giver inspiration til den videre træning. Disse hold begynder efter sommerferien.

Klik på "træning" i menuen og find et hold.
Tilbage til indhold