Hunde og vinterkulde - DKK Esbjerg

Varde Dyrehospital
Gå til indhold

Hunde og vinterkulde

RÅD
 
Gør vinteren lettere for hunden

 
Artiklen er hentet fra dyreforsikringen Agria
 

 
Mørket, kulden og sneen stiller større krav til hundeejere. Men med enkle midler kan du blive fri for sneklunker i pelsen, undgå fugt- og saltskader i poterne og sørge for, at vinteren er en lige så dejlig tid på året for hunden som de øvrige årstider.

 
Racer med tyk pels, for eksempel spidshunde som samojedhund og grønlandshund, kan godt lide kulden. Andre synes ikke, det er så morsomt. De helt nøgne racer skal måske have en trøje på allerede om efteråret, før det tykke dækken findes frem, når sneen kommer. Men de fleste hunde behøver ikke dækken, medmindre der kommer kraftig frost.

 
Våde hunde

 
Regnen kan give meget besvær for visse hunde og deres ejere. Pelsen på langhårede raser kan blive filtret og smurt ind i mudder, der sætter sig fast, og det tager lang tid at tørre en langhåret pels, når den først er blevet våd. Et godt råd kan være at give hunden en regnfrakke på for at beskytte pelsen.

 
Et godt råd kan være at give hunden en regnfrakke på for at beskytte pelsen.

 
Nogle pelstyper filtrer af at få regntøj på, og så må man bide i det sure æble og lade hunden blive våd. Men det er vigtigt at sørge for at få hunden ren og tør efter gåturene. Det letteste er at stille hunden ind under bruseren og skylle sand og mudder ud og bagefter tørre hunden grundigt. Hvis en våd hund ligger stille i længere tid, kan den blive kold og forkølet. Vandet kan også give hudproblemer.

 
Det er lige så vigtigt at tørre en korthåret hund som en langhåret, selv om det som regel er nok at gnide den en enkelt gang med et håndklæde. Alle hunde skal tørres mellem tæer og trædepuder, så man undgår fugteksem. Tænk også på, at hvis du ikke skyller hunden ren, tørrer sand og mudder ind og drysser ud af pelsen med det resultat, at du har sand overalt!

 
Husk reflekser
 
Når det er mørkt og trist udenfor så tænk på, at der er mange aktiveringsøvelser, man kan lave indendørs. Da hunden alligevel skal have sine gåture, og det med sikkerhed er sort som kul udenfor, kan det være en god idé at tage hunden med på bytur. For hunde, der altid går ture i skoven eller ude på landet, kan det være en god afveksling, og gøre hundene mentalt trætte. Variér gåturen så meget som muligt, så hunden oplever noget nyt. Men husk altid reflekser både til dig og din hund! Selv om I går nogle steder, hvor der er gadelygter, ses I ikke særlig tydeligt i mørket.

 
Salt kan give skader
 
Hvis I går på saltede veje, er det vigtigt at vaske hundens poter efter gåturen. Vejsalt udtørrer trædepuderne, så de let revner. Når saltet trænger ind i revnerne, svier det i hundens poter! Hvis hunden pludselig bliver halt på gåturen, kan det altså være vejsaltets skyld.

 
Den kolde sne kan give kuldekramper i poterne, især hvis sneen sætter sig fast i poterne. Så er det bare med at få vanterne af og varme hundens poter mellem dine hænder.

 
Hvis der kommer sneklunker i pelsen på langhårede hunde, er det bedste man kan gøre at skylle hunden i lunkent vand og tørre hunden godt. Hvis en hund med sne i pelsen bare bliver lukket ind i huset, er resultatet en stor vandpyt på gulvet og en iskold, våd hund.
Tilbage til indhold