Hunde i varme biler - DKK Esbjerg

Varde Dyrehospital
Gå til indhold

Hunde i varme biler

RÅD > Hunde og sommer

Når temperaturen stiger skal vi huske os selv og andre på, at kombinationen af hund indelukket i bil kan være skæbnesvanger for hunden.

Hunden kan dø af hedeslag. En hund med hedeslag behandles ved, at man bringer den i skygge og nedkøler den ved at oversprøjte den med tempereret, ca. 20 grader varmt vand (ikke koldt vand, som får blodkarrene til at trække sig sammen) eller ved at lægge gennemvædede håndklæder over hunden. Nedkøling på bugen og i lysken virker hurtigst.

Temperaturen i en bil kan på kort tid nemt stige til over 60 grader - selv med en siderude, der er rullet nogle centimeter ned.

Vi glemmer, at solen flytter sig hurtigt, at turen i indkøbscentret ikke varer 10 minutter, men 30 minutter osv.Hvad gør man så hvis man oplever en hund, som er ved at kollapse, indespærret i en varm bil?

Daværende formand for Politimesterforeningen, Poul Løhde, nu direktør for Fyns Politi, gav for et par år siden i B.T. følgende fem gode råd, som hermed viderebringes:

Ring til politiet eller Falck
Dyrenes Beskyttelse har en aftale med Falck, hvor de betaler dem for at redde dyr, der er i nød. Kontakt derfor Falck eller politiet (DKK: noter tidspunkt for anmeldelsen og navn på person, der modtager anmeldelsen).

Du må handle i nødværge
Vurderer du, at hunden vil dø, inden Falck eller politiet vil kunne nå frem, må du selv skaffe dig adgang til bilen. Der vil være tale om, at du handler i nødværge.

Begræns skaderne
Det er vigtigt, at du skaffer dig adgang til bilen på mindst ødelæggende vis. Det betyder, at du knuser den mindste rude for at komme ind og gør det så skånsomt som muligt.

Skaf vidner
Vælger du med magt at skaffe dig adgang til bilen, vil du kunne få et erstatningskrav for skaderne på bilen. I den situation vil det være dit ord mod bilens ejers, at hunden var i livsfare. Skaf dig derfor vidner, der kan bekræfte, at hunden var døden nær.

Anmeld ejeren til politiet
Vælger du selv at befri hunden, bør du stadig kontakte politiet, da der vil blive tale om en dyre-værnssag. Det betyder, at ejeren af hunden kan blive straffet for at vanrøgte den.

DKK tilføjer: Opfør dig selv ansvarligt som hundeejer, spred viden blandt venner og kolleger og grib ind, hvis det er nødvendigt!

Tilbage til indhold