Hunde og varmen I - DKK Esbjerg

Varde Dyrehospital
Gå til indhold

Hunde og varmen I

RÅD > Hunde og sommer
Hund – sommervarme, hedeslag og vandindtag

 
Vi danskere elsker sommer og sol, og vi nyder de dejlige, varme dage. Men hvad med vores hunde? Hvordan har vores hunde det, når vejret bliver varmt? Hvad er vigtigt at vide, for at vores hunde skal have det bedst muligt på varme sommerdage?

 
Af Dyrlæge Lotte Davies/Olivers.dk

 
Der er to vigtige ting vi skal huske på:
 
Hunde har altid pels på – de kan ikke lige smide pelsen og hoppe i badetøj i stedet for.
 
Hunde sveder ikke på samme måde som mennesker - de eneste svedkirtler hunde har, sidder i hundens trædepuder, og deres primære funktion er ikke at komme af med varme. Svedkirtlerne i hundens poter er forbundet til talgkirtler, som udskiller fedt samt duftstoffer, der hjælper hunden med at markere sit territorium.

 
Derfor er det ikke nær så nemt for hunde at tilpasse sig til de varme temperaturer og komme af med kropsvarme som det er for mennesker. Det gælder også for hunderacer med kort pels. Når hunden skal afkøle sin krop sker det ved at hunden halser (gisper). Derved trækker hunden kold luft ind over tungen, som får vandet til at fordampe, og derved nedkøles kroppen. Det er bestemt ikke ligeså effektivt som at svede, og som man nemt kan regne ud, så taber hunden en del væske med udåndingsluften når den halser, hvilket betyder at hunden hurtigt bliver meget tørstig. Derfor er det ekstremt vigtigt at hunden altid har adgang til rigelige mængder af friskt, koldt vand.

 
Hvad med risiko for hedeslag?

 
Hvis man som ejer tænker sig lidt om og tager nogle få forholdsregler, vil sunde og raske hunde under normale omstændigheder ikke få hedeslag, selv på varme sommerdage. Udover at sørge for, at hunden har mulighed for at drikke rigeligt med vand, skal man sørge for, at hunden altid kan komme i skygge. Hvis man vil på stranden med sin hund, eller andre steder, hvor det er svært at finde skygge, må man have en parasol eller lignende med. Hvis hunden ikke selv vælger at søge skygge på varme sommerdage, må man som ejer vælge skygge for hunden. Mange hunde er meget glade for at gå i vandet, enten ved stranden, i en sø eller i et bassin i haven med vand. Alt sammen gode aktiviteter på en varm dag. Hvis man ikke kan tilbyde sin hund en svømmetur, kan et brusebad fra en haveslange eller en havevander være en god løsning. Det kan anbefales at planlægge længere gåture og anden fysisk aktivitet om morgenen og/eller aftenen i stedet for midt på dagen. Generelt bør man undgå alt for langvarig og anstrængende aktivitet med sin hund midt på dagen, når det er meget varmt.

 
Det værste man som hundeejer kan gøre, er at efterlade sin hund i bilen på en varm sommerdag. Hvert eneste år koster denne handling hundeliv og hundelidelser. Selv med vinduerne let åbne stiger temperaturen i bilen meget hurtigt, og det er ingen garanti at parkere i skyggen. For det første kan man ikke være sikker på, at skyggen vil vare ved, og for det andet kan temperaturen i bilen stige og blive livstruende for en hund, selv når bilen er parkeret i skygge.

 
Symptomerne på hedeslag kommer gradvist, og bliver mere alvorlige jo længere tid der går, før hunden får hjælp. Det første symptom på forhøjet kropstemperatur (hedeslag) er, at hunden trækker vejret overfladisk og hurtigere end normalt. Hundens tunge hænger ud af halsen, den begynder at savle, kan virke nedstemt, forvirret eller rastløs, måske har hunden opkast eller diarré, og det kan ende med kramper, kollaps og bevidstløshed, og i sidste ende død.

 
Hvis uheldet er ude skal man reagere hurtigt. Fjern hunden fra de varme omgivelser, bring hunden i skygge, og køl hunden ned med tempereret vand på 15 til 20 grader. For koldt vand vil forhindre hunden i at komme af med varmen. Så snart hunden er i stand til at drikke skal den tilbydes vand – igen tempereret (stuetemperatur). Selv om hunden i løbet af kort tid kan virke normal, er det essentielt at man kontakter dyrlægen. En grundig undersøgelse, intravenøs væskebehandling samt efterfølgende observation er vigtig, da der efter et hedeslag kan opstå komplikationer som nyreskade, krampeanfald, mm.
 

Hvilke hunde har størst risiko for hedeslag?

 
Hvalpe og ældre hunde har sværere ved at regulere deres egen kropstemperatur og komme af med varmen end en sund og rask voksen hund har. Og hunde i alle aldre med flade snuder og/eller meget tyk pels samt overvægtige hunde har øget risiko, så her skal man som ejer være ekstra opmærksom på at passe på sin hund og forebygge hedeslag på varme sommerdage.
 
Tilbage til indhold